Zakelijk Blog

Alles over het zakelijk leven!

Doe de fittest

Een van de taken van een veiligheidsdeskundige is het organiseren van fittesten. Nu kun je bij deze naam denken aan dat er wordt gelet op de fysieke gesteldheid van je medewerkers, maar hier wordt toch iets anders getest dan hoeveel rondjes je team kan rennen. Bij fittesten gaat het om de fitting van je veiligheidskleding en dan met name je gasmasker. Het dragen van veiligheidskleding is in veel sectoren van levensbelang, maar het dragen van de uitrusting werkt alleen als alles goed op elkaar past. Als je gasmasker te groot is of deze niet past bij je gelaat, dan kan deze zijn werk niet goed doen en krijg je alsnog de gevaarlijke stoffen binnen. Zorg er daarom altijd voor dat je masker goed aansluit, door een veiligheidskundige van G4S Safety Solutions samen met je team een fittest te laten doen.

Het nut van fittesten

Fittesten worden gedaan om je werknemers aan te leren hoe zij op een correcte manier hun veiligheidsmaskers moeten dragen. Hier wordt onder andere gelet op de pasvorm, hoe je hem opzet en dat je het masker goed onderhoudt om scheurtjes en deukjes te voorkomen. Door hier veel op te letten kun je het gebruik van je masker zo langdurig voortzetten als maar mogelijk is. Het wordt aangeraden deze fittesten elk jaar opnieuw te doen, dit onder andere vanwege de veiligheid. Ook wanneer je voor het eerst een gasmasker draagt, van model masker wisselt of er wijzigingen in je gelaat zijn ontstaan omdat je bijvoorbeeld veel in gewicht bent gewijzigd, is het belangrijk om fittesten te doen en te controleren of het masker nog steeds goed aansluit.

Naast dat het veel veiliger is om fittesten op je gasmasker uit te oefenen, zorgen deze tests er ook voor dat het comfort om het masker te dragen wordt vergroot en dat je voldoet aan de richtlijnen die wettelijk zijn opgesteld. De fittesten zijn op eigen locatie uit te voeren met een expert van G4S om de test te kunnen leiden.