Zakelijk Blog

Alles over het zakelijk leven!

Hoe werkt een lasapparaat?

Migatronic

Om twee objecten aan elkaar te verbinden maak je gebruik van een Migatronic lasapparaat, maar waaruit bestaat een apparaat eigenlijk en wat gebeurd er wanneer je aan het lassen bent? De meeste lasapparaten zijn elektrische apparaten, dit proces wordt ook wel booglassen genoemd. Je moet wel weten wat er gebeurd bij een lasapparaat om ermee te kunnen werken, alle onderdelen van het apparaat vormen samen een stroomkring. Via een kabel loopt dit naar de lastrafo toe, via de klem en de laskabel komt de stroom bij de elektrode terecht. Via de klem van het werkstuk en de kabel gaat de stroom terug naar de trafo.

Migatronic

Werking

 

Lassen betekent twee materialen samensmelten tot het een materiaal wordt, wel is het zaak dat je daarvoor een derde materiaal nodig hebt. De temperatuur moet heel hoog zijn, deze kun je alleen bereiken door heel veel stroom te gebruiken. Met de trafo kun je normale stroom omzetten in een stroomsterkte tussen de 40 en 180 ampere. Normale netspanning wordt door de lastrafo verlaagd tot waarden tussen de 45 en 70 volt, via een elektrode wordt de stroom overgebracht op de metalen delen. Door de enorme hitte die ontstaat smelten de delen samen, na het afkoelen van de delen heb je een sterke verbinding. 

 

Wat als het apparaat te heet wordt

 

Je snapt wanneer je langere tijd met hoge temperaturen werkt, dat het lasapparaat erg heet kan worden. Wordt echter de temperatuur te heet, dan zal het Migatronic lasapparaat zichzelf uitschakelen. Dit noemt men ook wel de inschakelduur, hoe meer stroom je verbruikt hoe korter de inschakelduur. Heb je slakken tijdens het lassen, dan kun je deze mooi verwijderen in de tijd dat het lasapparaat aan het afkoelen is. Een elektrode geleidt de stroom, je kunt deze dus zien als een stroomgeleider, deze bevindt zich aan het einde van de lasklem.