Zakelijk Blog

Alles over het zakelijk leven!

Wat is een EHBO cursus

Je kunt je ontzettend machteloos voelen als je toeschouwer bent bij een ongeval en geen EHBO cursus hebt gehad. Want je ziet dat iemand hulp nodig heeft, maar je kunt niet helpen omdat je niet weet hoe dat moet. Met een EHBO cursus kom je niet in die situatie. Dan heb je genoeg basiskennis om het slachtoffer te helpen totdat de professionele hulpverleners ter plaatse zijn. Met die basiskennis kun je soms voorkomen dat eventueel letsel verergert of zelfs dat het slachtoffer komt te overlijden. Want ook leren reanimeren is een onderdeel van zo’n cursus.

Een EHBO cursus is er voor iedereen

Al jarenlang wordt er geprobeerd om meer mensen een EHBO cursus te laten volgen. Want hoe meer mensen basiskennis hebben van Eerste Hulp Bij Ongevallen, des te sneller er hulp kan worden geboden. Zo’n cursus is dus bedoeld voor iedereen. Soms krijg je van je werkgever of je sportvereniging de kans om een EHBO cursus te volgen. Maar als dat niet zo is kun je je ook zelf aanmelden. Het mooiste is: het kost niets, want de meeste zorgverzekeraars vergoeden het achteraf als je zo’n cursus hebt gevolgd.

Wat leer je tijdens een EHBO cursus?

EHBO cursussen zijn er op allerlei niveaus, maar met de basiscursus kun je al aardig uit de voeten. Een EHBO cursus is heel praktijkgericht. Je leert de verschijnselen van aandoeningen en ziektes herkennen en er wordt meteen aangegeven hoe je dan moet handelen. Dat betreft heel simpele dingen, zoals pleisters plakken, tot levensreddende handelingen zoals bloedingen stelpen, reanimeren en hulp bieden bij ademhalingsproblemen. Behalve dat je leert wat je moet doen, krijg je ook uitgebreid de gelegenheid om die vaardigheden te oefenen. Een cursus Eerste Hulp Bij Ongevallen duurt vaak meerdere dagdelen. Voor bedrijfsopleidingen worden drie dagen uitgetrokken.