Zakelijk Blog

Alles over het zakelijk leven!

Alles wat je moet weten over debiteuren

geld lenen

Als je aan debiteurenbeheer doet dan beheer je jouw debiteuren. Nu zul je je vast afvragen: wat zijn debiteuren? Deze vraag en meer gaan we in dit artikel behandelen. Verderop in dit artikel lees je over de mogelijkheid van het uitbesteden van je debiteurenbeheer. Voor effectief debiteurenbeheer kunt u terecht bij Straetus.

Wat is een debiteur?

Dit is een klant die nog een rekening heeft openstaan bij jou. In juridische taal wordt dit ook wel een schuldenaar genoemd. In het bedrijfsleven wordt veel gebruik gemaakt van deze term. De tegenhanger van een debiteur is de crediteur. Een crediteur is een bedrijf of leverancier die nog betaald moet worden voor een geleverd product of geleverde dienst.

Wat is debiteurenadministratie?

Veel mensen vinden het maar een gedoe om de administratie bij te houden voor de financiën. Toch is het belangrijk om je debiteuren in een bestand te zetten met de datum van versturen rekening. Op deze manier weet je precies of de debiteur op tijd heeft betaald. Ook kun je sneller aan de bel trekken als de debiteur niet op tijd heeft betaald.

Wat is debiteurenbeheer?

Als je ervoor wilt zorgen dat een debiteur op tijd betaald dan, dan is het belangrijk dat je gebruik maakt van goed debiteurenbeheer. Hoe ga je om met een debiteur die niet op tijd betaald? Je kunt de debiteur een herrinering of aanmaning sturen, maar je kunt ook sommeren. In een beginnend stadium kun je ervoor kiezen om vriendelijk te bellen. Als de debiteur na lange tijd nog niet heeft betaald kun je ervoor kiezen om een rechtzaak aan te spannen. Het is belangrijk om een vaste timing aan te houden. Stuur bijvoorbeeld 15 dagen na factuurdatum een herinnering. 21 dagen na factuurdatum kun je de debiteur per telefoon herinneren. Na 30 dagen kun je een aanmaning sturen. Na 44 dagen kun je een laatste telefonische poging doen.

Debiteurenbeheer uitbesteden

Als je ervoor wilt zorgen dat de klant snel betaald, dan kun je er ook voor kiezen om je debiteurenbeheer uit te besteden. Een incassobureau kan ervoor zorgen dat debiteuren adequaat worden benaderd en dat er snel opgetreden wordt indien nodig.