Zakelijk Blog

Alles over het zakelijk leven!

De belangrijkste stappen om je merknaam te registreren

Een succesvol bedrijf opbouwen begint met het leggen van de juiste fundamenten. Voordat je een online aanwezigheid voor je bedrijf creëert, moet je ervoor zorgen dat je merknaam wettelijk beschermd is. Gelukkig is het registreren van een merknaam geen ingewikkeld proces en kan het in slechts een paar stappen gebeuren. Dit is wat je moet weten over je merknaam registreren.

Stap 1: Kies een unieke naam

De eerste stap bij het registreren van je merknaam is het kiezen van een naam die zich onderscheidt van de massa – zowel online als offline. Je merknaam moet memorabel zijn, gemakkelijk te spellen en uit te spreken, en bij voorkeur kort. Hij moet ook uniek genoeg zijn om niet in conflict te komen met bestaande merken of handelsmerken in je sector.

Doe wat onderzoek voordat je een naam kiest, zodat je later geen inbreuk maakt op de naam of het ontwerp van iemand anders met een handelsmerk. Voor nog meer gemoedsrust kun je overwegen een advocaat je gekozen namen te laten beoordelen op mogelijke conflicten voordat je verdere stappen onderneemt.

Stap 2: Zoeken

Zodra je een paar namen hebt gekozen die aan alle bovenstaande criteria voldoen, is het tijd om te gaan zoeken. Je moet zoeken in de database naar vergelijkbare merken of bedrijven die misschien al bestaan met dezelfde naam of iets soortgelijks. Zo kun je vooraf nagaan of iemand anders dezelfde naam al heeft geregistreerd, zodat je later niet per ongeluk inbreuk maakt op hun rechten.

Je moet ook zoeken op Google, sociale media en andere online gidsen om ervoor te zorgen dat niemand anders dezelfde of soortgelijke namen gebruikt via deze kanalen – voor het geval dat! Vergeet tot slot niet om ook de beschikbaarheid van domeinen te controleren – zelfs als het nu niet in je huidige plannen past; dit kan later van pas komen wanneer het tijd is om een officiële website te bouwen!

Stap 3: Registreer je merknaam

Na het uitvoeren van al deze zoekopdrachten en het bevestigen dat niemand anders je gekozen merknaam al heeft geregistreerd, is het tijd om het officieel te registreren! Afhankelijk van het type bedrijfsstructuur waarvoor je hebt gekozen (eenmanszaak, LLC, enz.) zijn er verschillende mogelijkheden om je merknaam officieel te registreren en te beschermen, waaronder het aanvragen van een DBA (doing business as). Je kunt dit doen via staats agentschappen of door professionele hulp in te roepen van advocaten of merkenbureaus die gespecialiseerd zijn in dit rechtsgebied!

Het registreren van je merknaam kan een ontmoedigende taak lijken, maar het volgen van deze drie eenvoudige stappen kan het veel gemakkelijker maken! Begin met het kiezen van een unieke maar gedenkwaardige merknaam en gebruik vervolgens online zoekopdrachten en databases om te controleren of iemand anders de naam al heeft geregistreerd. Zodra alle controles zijn voltooid, registreer je het gekozen merk officieel via staats agentschappen of met professionele hulp van advocaten of merkenbureaus – et voila – je bent klaar om te beginnen met het opbouwen van een online aanwezigheid voor je bedrijf! Voor meer informatie kun je terecht op https://deponeerjemerk.nl/.