Zakelijk Blog

Alles over het zakelijk leven!

Hoe ga je met een crisis om als bedrijf?

Crisis

Een virus als het coronavirus had niemand aan zien komen. Als bedrijf kun je je hier niet van te voren op anticiperen. Misschien dat we in de toekomst wel beter zijn voorbereid op dit soort virussen. Misschien hebben we dan lering getrokken uit de huidige situatie. Maar het virus is onder ons en zal voorlopig nog niet weg zijn. Veel ondernemers hebben het zwaar, zeker nu de maatregelen voorlopig nog niet versoepeld worden. De horecabranche, evenementenbranche, bloemenbranche, luchtvaart en de dienstenbranche krijgen de zwaarste klappen te verwerken. Hoe ga je als bedrijf om met een crisis? Wat moet je vooral wel doen.

Subsidie aanvragen

De overheid treft allerlei verschillende regelingen voor ondernemers en bedrijven. Maak gebruik van deze regelingen. Het zou zonde zijn om dit te laten liggen. Lees meer over subsidies op de website Subsidiegezocht.

Bied kortingen aan

Als je in de B2B sector werkzaam bent met je bedrijf dan zul je merken dat jouw klanten het ook zwaar hebben. Het is zelf mogelijk dat klanten aangeven niet langer je diensten of producten kunnen afnemen vanwege de invloed van de coronacrisis. Wat kun je dan doen als bedrijf? Het beste is om de klant tegemoet te komen. Bied bijvoorbeeld korting aan of een tijdelijke stop in het contract. Op deze manier behoud je je klant en is de klant ook tevreden. Op den duur zal dit de langetermijnrelatie versterken.

Blijf communiceren

Het is belangrijk om ondanks de crisis van jezelf te laten horen. Misschien heb je wel andere dingen aan je hoofd, maar blijf communiceren. Blijf communiceren met je klanten, opdrachtgevers en leveranciers. Blijf naar oplossingen zoeken en kom je stakeholders tegemoet. Heb je het zelf financieel zwaar? Misschien is het dan een idee om fondsenwerving te gaan doen.

Stuur je klanten een presentje

Misschien hebben je klanten het financieel moeilijk. Ze kunnen wel een opkikker gebruiken. Een klein presentje sturen als blijk van medeleven kan een goed idee zijn.

Door werken

Misschien kan jouw bedrijf tijdelijk niet open. Toch zul je achter de schermen aan een oplossing moeten werken als de overheid straks gedeeltelijk groen licht geeft. Zorg ervoor dat het mogelijk is om straks open te gaan en dat je oplossingen bedenkt om de regels die zijn gesteld door de overheid met betrekking tot het coronavirus in acht te houden.