Zakelijk Blog

Alles over het zakelijk leven!

Waar moet een handelsnaam aan voldoen

Je gaat je eigen bedrijf beginnen, ontzettend leuk en spannend natuurlijk maar er komt ook veel bij kijken. Iets wat dan vaak over het hoofd wordt gezien is de naam. De handelsnaam moet aan veel verschillende punten voldoen, dit kan overweldigend zijn. Er zijn daarentegen wel een aantal do’s en dont’s. Het is sowieso belangrijk dat je Handelsnaam checken hoog op de prioriteitenlijst staat. Zo voorkom je dat je in een lastig parket komt. Problemen met de handelsnaam kunnen namelijk leiden tot inbreuk op merkrecht en schadeclaims. Beide zijn niet ideaal voor net gestart bedrijf. Er zijn veel bedrijven die je hierbij kunnen helpen, zoals bijvoorbeeld Knijf

Het voorkomen van verwarring en misleiding

Zoals eerder benoemd zijn er aantal regels waar je handelsnaam aan moet voldoen. De eerste hiervan is dat je handelsnaam geen verwarring mag wekken. Dit houdt in dat een klant niet mag denken dat jouw bedrijf met een ander te maken heeft als dit niet zo is. Dit zou kunnen gebeuren doordat de namen teveel op elkaar lijken. Daaronder vallen ook overeenkomende klanken. Verder mag een handelsnaam ook niet misleidend zijn. Dit houdt in dat je het bedrijf niet groter mag laten lijken dan het is. Verder moet het duidelijk zijn wie de eigenaar is en wat het bedrijf doet. 

Andere tips bij het verzinnen van een handelsnaam

Er zijn nog een aantal andere zaken om rekening mee te houden bij het verzinnen van een handelsnaam. Ten eerste de punten die hierboven benoemd zijn, met je bedrijf groter voordoen dan het is wordt bedoeld dan een eenmanszaak niet in meervoud mag staan. Daarbij mag je jouw winkel niet naar andere mensen vernoemen. Verder mag het woord bank alleen worden gebruikt in bedrijven waar dit op slaat. Voorbeelden hiervan zijn de vacaturebank of een databank. Hierop aanvullend zijn er bepaalde titels zoals architect die beschermd zijn. Kortom laat altijd je bedrijfsnaam checken door professionals zoals KNijf – Linkbuilding.