Zakelijk Blog

Alles over het zakelijk leven!

Wat is een transitievergoeding?

Anno 2022 zijn er veel mensen die ontslagen worden en deze mensen weten vaak niets af van een transitievergoeding. Een transitievergoeding is anno 2022 heel belangrijk en is een van de mogelijk vergoedingen waarop bij ontslag aanspraak kan worden gemaakt. In de wet staat namelijk dat je recht hebt op een transitievergoeding en hoe dit berekend. Voor iedereen is de transitievergoeding namelijk anders en kan deze heel hoog zijn of juist heel laag. Wat moet je precies weten over de transitievergoeding als je ontslagen wordt? In dit artikel gaan we hier uitgebreid op in, zodat je er meer over te weten komt.

Wat is de transitievergoeding precies?

De transitievergoeding is bedoeld voor werknemers die ontslagen worden. Het is vooral bedoeld als compensatie voor het ontslag. Deze vergoeding is voor de werknemer, zodat deze makkelijker aan een nieuwe baan komt. Zo kan de werknemer beginnen met scholing, of op zoek gaan naar outplacement. De wet laat de werknemer hierin helemaal vrij en de werknemer kan vaak zelf bepalen hoe het geregeld wordt. De werkgever moet wel loonbelasting betalen over de transitievergoeding. Maar wanneer kun je hier aanspraak op maken? Je leest het hieronder.

Wanneer aanspraak maken op een transitievergoeding?

Je kunt niet altijd aanspraak doen op een transitievergoeding. Als je zelf ontslag neemt bij de werkgever, is het onmogelijk om aanspraak te doen op een transitievergoeding. Dit komt doordat je zelf de beslissing maakt om ontslag te nemen. Als je ontslagen wordt door je eigen werkgever is dit natuurlijk een ander verhaal. Dit betekent dat je hier niks aan kunt doen en je op zoek moet gaan naar nieuw werk. De transitievergoeding wordt niet automatisch opgesteld en hier moet je echt aanspraak op doen. Als het ontslag met wederzijdse goedkeuring wordt gedaan is de werkgever niet verplicht om het te betalen.

Transitievergoeding berekenen

Als je wilt weten hoeveel je precies gaat krijgen van je werkgever, kun je een transitievergoeding laten berekenen. De manier waarop je het kunt berekenen is in bijna alle gevallen hetzelfde. Je hoeft dit niet met een moeilijke rekensom te doen, maar je kunt het ook eenvoudig via het internet doen. Je hebt namelijk websites waar je eenvoudig je gegevens in kunt vullen, zodat je precies te zien krijgt wat de transitievergoeding is. Het berekenen van een transitievergoeding met een rekensom is namelijk heel moeilijk. Er zijn verschillende dingen waar je goed naar moet kijken, daarom is het gebruik van een bereken website een stuk handiger.