Zakelijk Blog

Alles over het zakelijk leven!

Wat is een vlekkenplan?

Als je een nieuw kantoor binnenkomt, dan is er zeker wel nagedacht over hoe het is ingericht. Dit geldt ook bij de supermarkt. Is het je bijvoorbeeld al eens opgevallen dat je bij binnenkomst bij een supermarkt meteen tegen de versafdeling met groente en fruit aanloopt? De indeling van een pand wordt vaak tot stand gebracht middels een vlekkenplan. Ook bestaat er een bijzondere vorm, namelijk een wit vlekkenplan. Een wit vlekkenplan zorgt ervoor dat bedrijven bij het openen van een nieuw filiaal goed geopend kan worden.

Een vlekkenplan is er voor de indeling

Een vlekkenplan heeft, zoals je hierboven hebt kunnen lezen, alles te maken met de indeling van een gebouw en/of winkel. De indeling beschrijft namelijk waar bepaalde afdelingen of departementen geplaatst worden. Hoe zo’n een plan eruit ziet is afhankelijk van een aantal factoren. Zo is de structuur van de onderneming een groot punt om rekening mee te houden. Naast de structuur moet er ook gekeken worden naar de omvang van het bedrijf, eventuele samenwerkingen en tot slot dient er ook gekeken worden naar de invloed van de uiteindelijke winkelindeling. Kortom, bij het opstellen van een vlekkenplan komt meer kijken dan je in eerste instantie zou denken.

Het bepalen van de looproute

Kijkend naar een winkel dan is de indeling natuurlijk het belangrijkste onderdeel om bij verschillende afdelingen te komen. Een vlekkenplan zorgt daarom ook hoe klanten door een winkel geleid worden. Naast de verschillende afdelingen worden er tijdens een plan ook aandacht besteed aan de zichtlijnen. Wist je bijvoorbeeld dat alle grote bedrijven veel aandacht besteden aan routing om zodoende hun omzet te optimaliseren? Uit diverse onderzoeken is namelijk gebleken dat het enorm belangrijk is hoe de winkel eruit ziet als je binnenkomt. Zo is uit dit onderzoek ook gebleken dat je bij binnenkomst vaak bij de groente en vers afdeling van de supermarkt terecht komt. Reden? Het oogt ruim waardoor je je als consument op je gemak voelt. Ben jij overtuigd en wil jij meer aandacht besteden aan de inrichting en looproutes van je winkel? Dan is het zeker aan te raden om eens te kijken naar de mogelijkheden van een vlekkenplan.

YNNO – Het adviesbureau voor nieuwe manier van werken.

Laat je vrijblijvend informeren door een specialist

Het is tot slot goed om te kijken naar de mogelijkheden om je vrijblijvend te informeren. Als je namelijk een winkel hebt wil je er voor zorgen dat je het optimale eruit haalt. Het toepassen van een geschikte vlekkenplan kan je hierbij perfect helpen. Door dit het laten ontwikkelen van een dergelijk plan weet je zeker dat je alle producten op een effectieve wijze neerzet en presenteert. Door het toepassen van een plan weet je zeker dat je enerzijds meer klanten aan je winkel zult vinden wat uiteindelijk zal leiden tot een toename in de omzet. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan direct contact op met een specialist zodat je zeker weet dat je de belangrijkste informatie hebt om aan de slag te gaan met het boosten van jouw winkel!