Zakelijk Blog

Alles over het zakelijk leven!

Krediet doorlopend: geld lenen tot de kredietlimiet

Het krediet doorlopend? Dat is een leenvorm die opvallend genoemd mag worden om de simpele reden dat reeds afgelost geld opnieuw opgenomen mag worden. In theorie kan de lening dan ook bijzonder lang duren. Er zijn aanbieders van deze lening die een bepaalde termijn afspreken, bij de meeste geldverstrekkers is dat niet zo. Door een krediet doorlopend af te sluiten, heb je gedurende een langere periode extra geld ter beschikking.

Persoonlijke lening en krediet doorlopend

In ons land heb je verschillende leenvormen. De persoonlijke lening en het krediet doorlopend zijn de twee meest afgesloten leningen. De persoonlijke lening wordt vaak afgesloten als je eenmalig een bedrag nodig hebt, bijvoorbeeld om een auto aan te schaffen. Bij deze lening weet je precies wanneer het eindigt en wanneer je de laatst keer aflost.

Neem al afgelost geld gewoon opnieuw op bij een krediet doorlopend

Bij een krediet doorlopend staat de eindtijd niet vast. Dat heeft dus alles te maken met het feit dat je al eerder afgelost geld opnieuw op kunt nemen. Het werkt simpel. Je spreekt met de geldverstrekker een kredietlimiet af. Tot aan die limiet bepaal je zelf wanneer en hoeveel geld je van de lening opneemt. Vervolgens los je elke maand af. Dat bedrag mag je echter opnieuw opnemen. Neem je al afgelost geld opnieuw op, dan betekent dit dat de looptijd van de lening steeds verlengd wordt.

In principe betaal je elke maand een deel aflossing en rente

Neem je een krediet doorlopend, dan los je elke maand een vast bedrag af. Dat bedrag bestaat uit een deel aflossing en een deel rente. In tegenstelling tot een persoonlijke lening kan de rente tijdens de looptijd van de lening wijzigen. De geldverstrekker kan en mag de rente dus wijzigen. In principe betaal je elke maand hetzelfde bedrag aan de geldverstrekker, dit bedrag wordt ook door de aanbieder bepaald. Overigens betaal je alleen rente over dat deel van de lening dat nog niet afgelost is. Logischerwijs wordt zo het aflossingsdeel steeds groter, en het deel rente steeds kleiner.

Negatief advies van het BKR betekent vaak een afwijzing

Overigens is het niet vanzelfsprekend dat elke aanvraag om te lenen ook gehonoreerd wordt. Vaak wijzen kredietverstrekkers als Nederlands Krediet Collectief een verzoek af als ze een negatief hebben gekregen van het BKR in Tiel. Dat negatief advies kan gegeven worden als uit de administratie van het BKR blijkt dat je het niet zo nauw neemt met betalingsverplichtingen. Ben jij een trouw betaler, dan zal het afsluiten van een doorlopend krediet of een persoonlijke lening nooit een probleem zijn. De voorwaarden om in aanmerking te komen voor een lening zijn de afgelopen jaren wel strenger geworden. Dat heeft te maken met het feit dat voorheen veel mensen in de problemen bleken te komen na het afsluiten van een lening. Wees zelf altijd realistisch als je een lening overweegt. Spiegel m de zaken niet mooier voor dan ze zijn en zorg dat je altijd in staat bent de lening ook écht af te lossen.