Zakelijk Blog

Alles over het zakelijk leven!

Wat is een MKB bedrijfskrediet?

mkb bedrijfskrediet

Dit artikel gaat over het MKB bedrijfskrediet. We hebben het over wat dat inhoudt, welke andere financieringsopties er bestaan en we noemen de BMKB-regeling. Maar eerst voor de volledig, wat is het MKB.

 

 

Wat is het MKB

 

 

MKB staat voor midden- en kleinbedrijf. De afkorting verwijst dus naar een bedrijfsomvang. In het algemeen rekent men een bedrijf met niet meer dan 250 werknemers daartoe. Van de Nederlandse bedrijven behoort 99% tot het MKB. Een groot deel daarvan is zzp’er. Het is dus een belangrijke bedrijfssector.mkb bedrijfskrediet

 

 

Financieringsopties

 

 

Een aantal mogelijkheden om als ondernemer financieel meer ruimte te krijgen, zijn:

 

  • zakelijke lening
  • zakelijk krediet
  • hypothecaire lening
  • zakelijke Leasing
  • bankgarantie
  • kredietverzekering

 

Als we praten over MKB-krediet, dan is dat feitelijk een zakelijke lening. Dat is dus de eerste optie in de bovenstaande lijst en niet de tweede. Krediet houdt namelijk in dat men tot een zeker bedrag rood mag staan. Bij de laatste twee opties krijg je geen geld in handen, maar ze bieden je een stuk financiële zekerheid.

 

 

Wat houdt een MKB bedrijfskrediet in

 

 

Zoals in de vorige paragraaf is opgemerkt, is er in feite sprake van een zakelijke lening. Doorgaans praten we daarbij over bedragen tussen de € 50.000 en € 250.000. MKB komt in de naam voor, omdat deze financiering is bedoeld voor startende en bestaande bedrijven in het MKB. De looptijd ligt tussen 1 en 10 jaren. Elke maand wordt een gedeelte van de lening afgelost en rente betaald. Onder voorwaarden kan extra worden afgelost.

 

 

Borgstelling MKB-kredieten

 

 

Van overheidswege is er de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) regeling. Zoals de naam al aangeeft, is die regeling speciaal voor MKB-bedrijven. De overheid stelt zich dan garant voor een deel van de lening. De financiële instelling kan je dan meer lenen dan zonder die regeling. Je doet niet zelf een beroep op die regeling, maar dat doet de financiële instelling.